Przepis na kolacje. |
physic system.
|
Masło z czosnkiem:
Składniki • 1 szklanka wody • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej • 1/2 szklanki migdałów • 4 ząbki czosnku • 1/2 cebuli • 1 łyżeczka pokrzywy • 1 łyżeczka krwawnika Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na krem. Musli: 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki płatków kukurydzianych 1 szklanka smacznych różnorodności: posiekanych orzechów, migdałów, rodzynek, pestek z dyni i słonecznika 1 pokrojony banan 2 jabłka 2 gruszki kawałek pokrojonego arbuza lub inne kolorowe owoce 1/2 szklanki soku lub jogurtu Płatki owsiane namoczyć wieczorem 1/4 szklanki ciepłej wody, wymieszać ze smacznymi różnościami. Rano podgrzać, dodać sok i jogurt, wymieszać z owocami. Trochę owoców zostawić do przybrania. Włożyć do dosyć dużej miski. Posypać płatkami kukurydzianymi i przybrać owocami. Faszerowane pomidory: Składniki: - 3 duże pomidory (około pół kg) - pół małego słoika majonezu (może być wymieszany pół na pół z gęstym jogurtem lub śmietaną) - jarzyny gotowane (zielony groszek, kukurydza, ziemniaki, włoszczyzna) lub surowe (papryka, ogórek, cebula, seler naciowy, zielenina) - inne dodatki (jajka na twardo, tuńczyk, wędlina) - sól i pieprz Sposób przyrządzania: Przekrój pomidory na pół, łyżeczką delikatnie wydrąż środki. Miąższ (bez soku) posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Otrzymanym farszem napełnij pomidory. Sałatka: Składniki 2 jaja ugotowane na twardo, 4 plastry pieczonego schabu, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 20 dag mrożonej fasolki szparagowej, pęczek rzodkiewek, mała cebula, pół pęczka szczypiorku, kilka listków sałaty. Sos: po łyżce oliwy, zalewy z brzoskwiń i soku z cytryny, sól, pieprz, kilka listków bazylii Sposób przyrządzania Fasolkę wrzucić do niewielkiej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min, odcedzić. Jaja pokroić w plasterki, brzoskwinie na niewielkie cząstki. Cebulę posiekać, schab pokroić w kostkę. Kilka rzodkiewek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. Składniki sałatki ułożyć w salaterce, zalać sosem, udekorować bazylią. Proste zapiekanki: Składniki: bagietka lub inne bułki masło pieczarki kiełbasa lub szynka ser żólty Przygotowanie: Bagietkę lub bułki pokroić w plastry grubości 2-3 cm. Delikatnie posmarować masłem. Na bułeczki położyć pokrojone w plasterki pieczarki lub pociętą w drobną kosteczkę wędlinę (można również na zapiekance ułożyć pieczarki i wędlinę - według gustu). Posypać startym żóltym serem. Zapiekać ok. 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Po zapieczeniu można polać keczupem lub majonezem. Sałatka ryżowa z curry: Składniki: - szklanka ryżu - łyżka masła - kawałki pieczonego kurczaka lub indyka - szklanka gotowanej kukurydzy - 2 jabłka - obrane i posiekane albo kilka łyżek ananasa pokrojonego w kostkę - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich - curry - 2 łyżki oleju - sól Sposób przyrządzania: Zagotuj dwie szklanki wody z masłem, curry i solą, wsyp ryż i gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu pod szczelnym przykryciem (woda powinna wsiąknąć w ryż). Ryż ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Tosty francuskie: Składniki: * bułka wrocławska lub chleb tostowy * 2 jajka * 2 szkl. mleka * cukier * cukier waniliowy * tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Jajka roztrzepać, dodać mleko, cukier. Pieczywo moczyć i smażyć na piękny złoty kolor. Podawać z dżemem, posypane pudrem, a nawet z miodem. Dobre na ciepło i na zimno. Kalafior smażony w śmietanie z orzechami nerkowca: Produkty: - 1 mały kalafior - 1/2 szkl. orzechów nerkowca - 15 dag zielonej fasolki szparagowej - 1/2 l oleju słonecznikowego - 2 łyżki masła - 1/2 szkl. kwaśnej śmietany - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu - 1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Z fasolki dokładnie usuń wszystkie "żyłki" i łykowate części. Wrzuć ją do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 8 minut, aż będzie jędrna. Kalafior podziel na różyczki o średnicy 2-2,5 cm. W rondelku rozgrzej olej, wrzuć orzechy i smaż je, mieszając. Kiedy staną się złotobrązowe, wyjmij je i osusz na papierowych ręcznikach. Do oleju wrzucaj partiami kalafiorowe różyczki i smaż, aż będą na tyle miękkie, że dadzą się przekroić nożem. Po wyjęciu odsącz na papierowych ręcznikach i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły. Zrób sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj pieprz, sól, sos chili i natkę, wymieszaj i wlej śmietanę. Ściągnij patelnię z ognia i dokładnie wymieszaj śmietanę z masłem. Uważaj, aby się nie ścięła. Wymieszaj z sosem kalafior, fasolkę i orzechy. Smażony kalafior podawaj natychmiast jeszcze ciepły. Orientalna fasolka szparagowa: 3/4 kg fasolki szparagowej 3/4 szkl. ryżu 1/2 kg pomidorów 2 szkl. wywaru z warzyw 2 cebule 2 ząbki czosnku szkl. siekanej zieleniny olej, masło sól, pieprz Fasolkę ugotować w osolonym wrzatku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżką masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną. Pieczona cebula: 3 cebule ząbek czosnku łyżka śmietany łyżka tartego parmezanu (lub żółtego sera) Cebule obgotować. Wydrażyć miaższ, posiekać go i połaczyć ze zmiażdżonym czosnkiem, serem i smietaną. Nadzieniem faszerować cebule i piec ok. 20 min. Pikantny tort z pomidorów: ciasto: 10 czubatych łyżek mąki 8 łyżek masła sól nadzienie: 60 dag podłużnych pomidorów 4 jajka 10 dag kremówki 10 dag tartego sera pół pęczka bazylii sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Do mąki wlać 3 łyżki mąki , dodać na wiórki tłuszcz i szczyptę soli. Zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Pomidory naciać na krzyż, zalać zimną woda, zdjąć skórkę. Płaską okr?gł? formę (srednica 22 cm) posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na placek, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć na nim pomidory. Mieszaniną polać pomidory w formie, przestrzenie między pomidorami posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min. |
||||||||||||||
|
elleni
|
Ciekawe przepisy na kolację. Będę musiała do tego działu więcej zaglądać.
|
||||||||||||||
|
malin.
|
Proponowałabym pogrubić nazwy przepisów dla przejrzystości.
|
||||||||||||||
|
Maciej
|
Kolejna seria Eliott kopiuje ze stron internetowych i wkleja?
NIE CZYTAJĄC REGULAMINU TEGO DZIAŁU? |
||||||||||||||
|
Pauls.
|
pogrubiajcie bo się gubię! ;<
musli sobie zrobię :o z tych przepisów |
||||||||||||||
|
Przepis na kolacje. |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.