Omlette de li |
Chinatsu
|
Takie tam. Wypróbowany omlecik. Puszystszego nie widziałeś:)
Składniki raczej podobne, różnicę robi jednak wykonanie. Jeżeli spaprze się robotę to omlet po prostu nie wyjdzie. Składniki: Jajko Pół kubka mąki 3 łyżki cukru 0,4 kubka maślanki truskawkowej Przygotowanie: Myjemy garnek, ewentualnie większy kubek, a później dokładnie go wycieramy. oddzielamy białko od żółtka; białko do umytego garnka, żółtko do kubka. Ucieramy mikserem żółtko dolewając do niego maślanki. Myjemy widełki i dokładnie je wycieramy. do białka wsypujemy cukier i ubijamy je mikserem. To ważne, żeby wszystko było suche i czyste, bo inaczej białka się nie ubiją! Gdy po przewróceniu garnka białko nie wypływa, znaczy to, że jest ubite. Wyłączamy mikser z prądu i ostrożnie dolewamy do ubitego białka masę żółtkomaślankową, w międzyczasie delikatnie ją mieszając. Gdy wszystko się ładnie połączy dosypujemy mąki. Nie wsypujcie wszystkiego od razu. Dosypujcie ją np. 3 razy, albo po łyżce stołowej, by nie powstała klucha. Jeśli masa będzie już gotowa wlewamy ją na patelnie, na mały ogień, by nie przypaliło się za szybko. Nie przewracamy na drugą stronę. Wierzch będzie dobry. |
||||||||||||||
Ostatnio zmieniony przez Chinatsu dnia Pią 15:20, 02 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz |
katayanagi
|
Zawsze mnie uczono, że do omletów powinno dawać się więcej jajek, właśnie po to, żeby ciasto było puszyste i różniło się od ciasta naleśnikowego. Tak czy siak, omlet z dodatkiem maślanki truskawkowej? Brzmi nieźle!
|
||||||||||||||
|
Omlette de li |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.