Muffiny. |
physic system.
|
Muffiny czekoladowo-orzechowe
Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 45 minut Trudność: łatwe Składniki na 4 porcje: •1/2 kg mąki •1/2 szklanki cukru •2 jajka •1/2 kostki rozpuszczonego masła •cukier waniliowy •1/2 szklanki mleka •1 łyżki proszku do pieczenia •10 dag posiekanych orzechów laskowych •2 łyżki kakao •4 oczka czekolady startej na tarce Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać na gęstą masę. 2. Blachę do mufinek wysmarować tłuszczem i nakładać w każdy dołek 3/4 ciasta. Piec ok 45 minut w temp 170 stopni. [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny jagodowe: Składniki: * 12 łyżeczek masła * 1/2 kg mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 łyżeczki soli * 3/4 łyżeczki sody * 40 dag brązowego cukru * 2 jajka * 250 ml maślanki * 1 łyżka skórki pomarańczowej * 40 dag mrożonych jagód Sposób przyrządzania: Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka). [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny cappuccino: 1. Rozpuszczamy kawę we wrzątku, żeby zdążyła ostygnać. 2. Włączamy piekarnik, musi zdążyć nagrzać się do 180 - 200 *C. 3. W dużej misce ubijamy mikserem na dużej prędkości miękkie, ale nie stopione masło z cukrem przez ok 5. minut. 4. Wbijamy do tego jajko, dodajemy aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę (musi być ostudzona). Miksujemy, aż składniki się polączą. 5. W osobnej misce mieszamy "suche" składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszane dodajemy do miski ze zmiksowanymi "mokrymi" składnikami. 6. Miksujemy przez chwilę, aby składniki się połączyły dolewając po trochu mleka. 7. Gdy ciasto jest już gładkie (powinno być dosyć gęste, tzn "trzymać się łyżki"), dodajemy pokruszoną mleczną lub biala czekoladę (lub po pół tabliczki każdej) i mieszamy dokładnie. 8. Natłuszczamy formę do muffinów i wkładamy papierowe formy do otworów. 9. Łyżką nakładamy ciasto - wypełniamy otwory prawie po brzegi, ale nie "kopiaście." 10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut Czasem trwa to dłużej lub krócej, myślę że zależy to od piekarnika - żeby sprawdzić czy są gotowe otwieramy na chwilkę piekarnik i naciskamy muffina delikatnie łyżeczką. Jeśli wgniecienie zostaje, znaczy, że jeszcze nie gotowe, jeśli odkształca się z powrotem, to znaczy że już można wyciągać. Najlepiej podawać jeszcze pierwszego dnia, ciepłe - pachną pieknie, skórke mają chrupiącą, a w środku są puszyste i miękkie. Potem też są dobre, ale bardziej "ubite." Uwagi: Ta "filizankowa miara" pochodzi z oryginalnego angielskiego przepisu. Jeśli używamy takiej samej filizanki do odmierzania wszystkich sklładników wszystko bedzie ok, bo proporcje będą zachowane. Trzeba uwazać jeśli wyciąga się z blachy jeszcze ciepłe muffiny (bo takie sa najlepsze:)). Najpierw delikatne okręcamy i dopiero potem wyciągamy, żeby nie połamać. "Cappuccino" to tylko jedna opcja. Mogą być migdalowe (olejek migdałowy i siekane migdały), z jagodami lub porzeczkami (wanilia i owoce), rumowe z rodzynkami. Czas przygotowania: 20 min. + 30 - 40 minut w piekarnku o temp. 180-200 *C. [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny z syropem klonowym: Składniki * 5 dag cukier brązowy * 10 dag cukier puder * 4 dag czekolada gorzka * 2 jajka * 12 dag masło * 30 dag mąka najlepiej tortowa * 8 łyżek mleko * 3 dag orzechy włoskie * 5 dag orzechy włoskie * 2 łyżeczki proszek do pieczenia * 3 łyżki sok cytrynowy * 150 ml syrop klonowy Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Orzechy zemleć. Masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do zmiksowanego płynu dodać masło z cukrem oraz mąkę i proszek do pieczenia. 2. Wymieszać, połączyć ze startą czekoladą i zmielonymi orzechami. Formę na muffinki natłuścić masłem i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut. Po upieczeniu muffinki lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. 4. Przygotowanie lukru: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką lekko lejącą masę. Czas przygotowania 60 minut. [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny bananowe: Składniki: * 3 lub 4 rozgniecione dojrzałe banany * 1/3 szklanki roztopionego masła * 3/4 szklanki cukru (ja dałam trzcinowego - i w ogóle można dać mniej, szczególnie jeśli się ma zamiar dodać do środka czekoladę) * 1 jajko * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * szczypta soli * 1 1/2 szklanki mąki * 1/2 szklanki orzechów włoskich LUB/I * 1 szklanka czekolady (polecam białą, ale dobrze smakuje też mieszanka białej i gorzkiej) Wykonanie: 1. W dużej misce wymieszać rozgniecione banany z roztopionym masłem. 2. Dodać cukier, roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i wymieszać. 3. Wsypać mąkę przesianą wraz z sodą i szczyptą soli i wymieszać. 4. Na końcu dodać posiekane lekko orzechy włoskie lub/i kawałki czekolady. 5. Przełożyć masę do przygotowanej formy na muffinki (wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-25 minut (zależy od wielkości muffinek i od piekarnika, więc polecam ostrożność i czuwanie żeby nie siedziały zbyt długo). [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny truskawkowe: Składniki: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli jedno duże jajko 1/4 szklanki oleju pół szklanki mleka szklanka pokrojonych truskawek kruszonka: 150 g zmielonych migdałów, 20 g miękkiego masła, 2 łyżeczki cukru Przepis: Przygotować kruszonkę: migdały wymieszać rozcierając palcami z masłem i cukrem, aby powstała migdałowa kulka. Wstawić ją do zamrażalnika i zabrać się za przygotowywanie muffin. W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej - cukier, jajko, olej i mleko i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się większości cukru. Następnie przelać zawartość do miski z mąką i wymieszać łyżką. Dodać truskawki. Masę przełożyć do foremki na muffiny, napełniając każdy otwór prawie do pełna. Wyciągnąć z zamrażalnika kruszonkę i pokruszyć po trochę na wierzch każdej muffinki. Piec 30 minut w 190oC. Wyjąć i dobrze przestudzić. [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny orzechowe: * Suche: * 300 g mąki 100 g cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * duża szczypta soli. Mokre: * 1 i 1/2 szklanki maślanki * 50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku * 2 roztrzepane jajka. Orzechy: * 100 g laskowych * 50 g włoskich. Orzechy wstawić do gorącego piekarnika, wyjąć, kiedy skórka zbrązowieje i zacznie pękać, wrzucić do papierowej torby, obetrzeć ze skórki. Pokruszyć niezbyt drobno, powinno powstać ok. szklanki orzechów (można pomieszać z innymi bakaliami, użyć zamiast orzechów szklanki jagód, borówek amerykańskich, świeżych albo mrożonych). Foremki wysmarować oliwą. Wymieszać suche składniki. Wymieszać mokre składniki. Wszystkie szybko połączyć, nie wyrabiać. Napełnić foremki i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełnić je wodą. Piec 20-25 minut, można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre. Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać. [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny toffi: * 100 g masła * 2/3 szkl cukru * 1/4 łyżeczki soli * 1/2 szkl mleka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 i 3/4 szkl mąki * cukier waniliowy * duże jajko lub 2 małe * odrobina kawy rozpuszczalnej * łyżeczka kakao Mleko, masło, cukier podgrzać i lekko skarmelizować (gotować, mieszając, aż zgęstnieje i leciutko ściemnieje). Dodać kawę i kakao, wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej (można wstawić garnek do zimnej wody). Dodać jako i wymieszać. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól) i dodać masę. Mieszać bardzo delikatnie i krótko - masa musi być grudkowata. Foremki wypełnić masą i ustawić na dużej blasze. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. [link widoczny dla zalogowanych] Muffiny jogurtowe: Składniki mokre: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki miękkiego masła 2 jaja 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników (mogą zostać grudki) Na końcu dodać czekoladę i delikatnie przemieszać. Wypełniać wysmarowane masłem foremki do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 - 20 minut. [link widoczny dla zalogowanych] Wyśmienite. Polecam. Najbardziej smakują do kawy. (; |
||||||||||||||
|
Guśka
dwa dni w raju
|
zrobie kiedyś ^^ bo ponoć fajne to ;]
|
||||||||||||||
|
Kinglot
|
Wygląda pysznie, a skąd brac gtaką tackę? Ja mam tylko zwykłe blachy w domu:(
|
||||||||||||||
|
Pauls.
|
jak się kurczak upiecze to zrobię muffiny orzechowoo czekoladowee :)
|
||||||||||||||
|
vindegoe
|
Już pędze robić mam nadzieję że mam w domciu wszystkie składniki
|
||||||||||||||
|
malin.
|
To jest taka specjalna silikonowa, ale niestety też jej nie mam... |
||||||||||||||||
|
elleni
|
Sama chciałabym mieć taką blachę i bym upiekła te pyszne słodkości
|
||||||||||||||
|
vindegoe
|
Zrobiłam te muffiny orzechowo czekoladowe są pyszne lecz ja je zrobiłam w zwykłej blaszce pokroiłam i myślę że smakowo nie miało to różnicy
|
||||||||||||||
|
flouu
|
Ja sobie kupuję coś z doktora oetkera. Pyszne wychodzą muffiny ^^
Właśnie będę szła robić... ;P |
||||||||||||||
|
Orześ.
sex on fire
|
też zawsze jak robie muffinki to kupuje te coś z doktora oetkera =33 pyszne są i łatwe w przygotowaniu. i chyba 20 muffinek można zrobić ; ) |
||||||||||||||||
|
Royallka
Gość
|
właśnie też robie doktora oetkera pyszne są.
|
||||||||||||||
|
Chantall
|
miam, muszę też coś takiego skombinować xP
|
||||||||||||||
|
Oluś
ostrość na nieskończoność
|
robiłam kiedyś tylko Dr. Oetkera ; p
|
||||||||||||||
|
nadin
|
muszę zrobić. narobiliście mi smaka xD
|
||||||||||||||
|
Pauls.
|
kocham muffiny, ale żeby je robić sama nie mam sił
chyba, że takie z paczki za 5 zł :D |
||||||||||||||
|
Inez
|
Piękne te muffiny! Dodaję sobie ten wątek do zakładek w przeglądarce i niedługo takie wykonam :D. Moja ostatnia muffinkowa próba zakończyła się prawdopodobnie zakalcem :P.
|
||||||||||||||
|
Justyle
|
Moja próba zakończyła się dymem w kuchni i prawie pożarem xD Aż mnie kusi żeby zrobić, bo tak pęknie wyglądają ;D |
||||||||||||||||
|
Inez
|
To znaczy Laguno w moich muffinach problemem było to, że były mało słodkie. Znalazłam przepis z białą czekoladą i migdałami, a tam było coś takiego, że albo cukier zwykły albo całą torebkę cukru waniliowego. No to ja stwierdziłam, że zamiast czekolady i migdałów dodam wiórki kokosowe i wsypię torebkę cukru waniliowego i odrobinę cukru migdałowego. Masa ładnie pachniała i w ogóle...
I nie dość, że użyłam metalowych foremek to jeszcze niczym ich nie wysmarowałam i później z pół godziny je szorowoałam. Cudem muffinki się nie rozwaliły... No... I na domiar złego nie były w ogóle słodkie. Dało się je zjeść jak się wysmarowało powidłami śliwkowymi :P. |
||||||||||||||
|
Edek
Gość
|
Jestem na zabój zakochany w muffinach, ale nigdy nie mam ochoty na ich zrobienie ==
|
||||||||||||||
|
Katia
Moderator
w krainie kota
|
Muffiny są fantastyczne.
Czasem zrobię sobie takie z proszku, ale niestety nie można ich nawet porównać do prawdziwych muffin. Takie jadłam tylko raz, ale zapamiętam to na długo. |
||||||||||||||
|
pierrka
|
Uwielbiam, ale
|
||||||||||||||||
|
Alicja
oh, you look so beautiful tonight
|
toffi są mega! robiłam dzisiaj z tego przepisu, wyszły mniami :D
|
||||||||||||||
|
Muffiny. |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.