Faworki |
Crocus93
|
Pyszne wychodzą:)
Składniki: - 3 żółtka z jajek - 1 całe jajko -7 łyżek śmietany - dwie łyżki wódki -cukier puder -olej -35dag mąki - 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Wymieszać ze sobą wszystkie składniki [z wyjątkiem oleju i cukru pudru], mieszać dokładnie, aż powstanie masa nadająca się do `gniecenia`. W razie potrzeby można dodać więcej mąki [jeśli masa będzie zbyt rzadka]. Rozwałkować dokładnie i cienko, kroić na cienkie prostokąty, rozcinać taki prostokąt w środku i przekładać przez otwór końcówkę. Rozgrzać na patelni dużo oleju, wsadzić na patelnię ciasto na faworki. [faworki muszą się topić w tym oleju]. Im bardziej jest rozgrzany olej, tym szybciej przewracamy faworki na drugą stronę. Wyłożyć na talerz/półmisek, posypać cukrem pudrem i zajdać się. Smacznego ;] |
||||||||||||||
|
Gość
|
Ja robię wg całkiem innego przepisu i również pyszne wychodzą.
|
||||||||||||||
|
Crocus93
|
Ja robię według tego od zawsze, i polecam ;]
|
||||||||||||||
|
Gość
|
spróbuję za rok w karnawale^^
|
||||||||||||||
|
Kiler
eat me, i'm sweet
|
ja kiedys robilam faworki naprawde fajne ciasteczka ;d
|
||||||||||||||
|
Gość
|
a jakie drogie;d
ok 10 faworków było za chyba 8 zł czy jakóś tam O.o już wolę sama zrobić;D |
||||||||||||||
|
oluń
so sexy we are
|
ja nie lubię faworków.
|
||||||||||||||
|
Gość
|
niee, nie lubię faworków. Oo' są jakieś takie... niedobre...
|
||||||||||||||
|
Tech
|
A ja to lubię, bardzo. ^^
|
||||||||||||||
|
doe deer
|
O bez kitu! W Krakowie są tańsze. I to znacznie. Ja kooocham faworki tzn. chruścik zwłaszcza jak babcia robi :D |
||||||||||||||||
|
ajw
Gość
|
ja tak samo ^^ |
||||||||||||||||
|
ajw
Gość
|
ja robiłąm wczoraj ;33
ahhh <333 |
||||||||||||||
|
Kuki.
|
mm. faworki tzn. chrust.
przepyszne ;dd |
||||||||||||||
|
Pauls.
|
faworki mmm <33
ale najbardziej kocham te od mamusi <333 |
||||||||||||||
|
morska24
|
Faworki, podobnie jak pączki powinno się smażyć w smalcu, a nie na oleju.
|
||||||||||||||
|
MartynaGlusz
|
Faworki są najlepszym polskim smakołykiem :D
|
||||||||||||||
|
Katarzyna24
|
Ja nie przepadam za faworkami. Nigdy nawet ich nie robiłam w domu.
|
||||||||||||||
|
Ozi
|
Ja za to uwielbiam faworki.
Są pyszne, mniam mniam. |
||||||||||||||
|
Kamil
Rurzowy Kutzyk
|
Od tego tylko dupa rośnie.
PS Gratuluję napisania pierwszego posta w 2016 xD |
||||||||||||||
|
bogutyr
|
Składniki na 3 - 4 talerze faworków:
450 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu) 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy) cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-). |
||||||||||||||
|
Kamil
Rurzowy Kutzyk
|
:O ojej
|
||||||||||||||
|
Karachan
|
Kamil, trafnie...
|
||||||||||||||
|
speedmatt
|
bardzo lubię faworki, ale już dawno w domu ich nie robiono, a te kupne smakują jak kapeć
|
||||||||||||||
|
kubula
|
eee tam gadasz .. Ja jeżdżę do takiej piekarni że smakują jak domowe (sorry mamo ;P) Kwestia jakości firmy
|
||||||||||||||
|
Faworki |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.