Crossaint. |
physic system.
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Składniki: 500 g mąki 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 30 g drożdży 10 g soli żółtka z 2 jajek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiać szybko koniuszkami palców. Gdy ciasto będzie spójne, odstawić je na ok. godzinę do wyrośnięcia, po czym zagnieść raz jeszcze i wstawić na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek. Następnie na środku położyć masło. Brzegi placka złożyć do środka jak kopertę i ponownie rozwałkować ciasto. Otrzymany placek złożyć tak, aby otrzymać trzy warstwy jedna na drugiej i jeszcze raz rozwałkować. Placek składać jeszcze trzy razy w ten sam sposób, za każdym razem rozwałkowując go dokładnie. Następnie odłożyć ciasto na 15 minut. Z cienkiego plastra ciasta wykroić trójkąty wielkości dłoni i zwijać każdy, od podstawy do wierzchołka. Rogaliki układać na stolnicy posypanej mąką, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdy rogalik posmarować rozmąconym żółtkiem. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 220 st. Rogaliki piec przez około 15 minut, aż będą rumiane. Rogaliki można zrobić z nadzieniem, np konfiturą, lub czekoladą. Najsmaczniejsze są, gdy są jeszcze ciepłe. |
||||||||||||||
|