Kebab po WEGETARIAŃSKU |
ZlotUwa
|
Hej.! W owym poście podam wam instrukcję jak zrobić po swojemu, pyszny i małokaloryczny wegetariański kebab ;]
Aby zrobić ciasto potrzeba : - 30 g drożdży, - 1 szkl. ciepłej wody, - 0,5 małej łyżeczki cukru, - 2-3 szkl. mąki pszennej, - 1 mała łyżeczka soli, - 2-3 łyżki oleju. Jak przyrządzić? Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostałą wodę, wymieszać łyżką, dodać olej, mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min, posypując stolnicę mąką. Ciasto powinno być lśniące, z małymi pęcherzykami. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować tłuszczem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiło swą objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wygniatać ok 2 min. Podzielić ciasto na kawałki wielkości małego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na czystej ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, po 20 min wstawić do niego posmarowane olejem płytkie blaszki do pieczenia ciastek (uważać by olej nie przypalił się) po 5 min wyjąć. Na blaszki kłaść małe chlebki w ostępach 2cm, lekko posmarować je zwilżonym pędzelkiem, wstawić do piekarnika, piec 6-10 min.(placki zwilża się wodą, aby nie zrumieniły się). Po upieczeniu zawinąć w folię aluminiową lub w papier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie.Zrobić otwór i wnętrze wyskrobać aby została sama skórka i odrobina ciasta by do środka wpakować marynatę. Aby ciasto nadziać potrzeba: -Kapusta pekińska bądź sałata -Majonez dekoracyjny najlepiej z Winiary -Ser żółty -Pieprz Aby zrobić marynatę trzeba pokroić umytą kapustę pekińską bądź sałatę na drobne kawałeczki po czym wrzucić ją do salaterki. Dodać ok. 2 duże łyżki majonezu i wsypać szczyptę pieprzu, mieszać aż nasza zielenina będzie cała w majonezie. I gotowe... Teraz jak przyszykować: Do ciepłego chlebka z którego wyskrobaliśmy wnętrze dodać na sam spód cienkie pokrojone plasterki żółtego sera a następnie dodawać łyżką naszą marynatę do pełna. I to wszystko. Danie najlepiej jeść za pomocą widelca i noża. Smacznego! :) |
||||||||||||||
|
Clover
Gość
|
Ja bym tego nie potrafiła zrobić XD
Wolę pójść do sklepu i zakupić taki wegetariański kebab ;p |
||||||||||||||
|
KrukNocy
|
|
||||||||||||||||
|
temptingregard
|
Dokładnie, sama bym nie zrobila, ale też uwielbiam XD |
||||||||||||||||||
|
eMKa
|
a ja zrobie dzis na kolacje i powiem wam jak wyszlo
|
||||||||||||||
|
constance
ooh la
|
dużo czytania - dużo roboty xd
|
||||||||||||||
|
effy
|
Ale jak chcesz się najeść to muszisz najpierw wiedzieć jak to zrobić xd |
||||||||||||||||
|
Pauls.
|
i tak wolę kebab z mięsem :xx
|
||||||||||||||
|
ajaszi
man in the mirror
|
|
||||||||||||||||
|
Kebab po WEGETARIAŃSKU |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.